Over Augustina (Anna Maria Petit) heb ik niet veel informatie. Zij trouwde met Janus Verbiesen. Janus Verbiesen was slager van beroep. Janus stierf op 56 jarige leeftijd. Augustina werd op 15 dagen na 101. Ze hadden een zoon die priester was: Jan Verbiesen.
Kinderen
Foto 1 menukaart huwelijk Augustina en Janus Foto 2 Zoon Johannes Adrianus Augustinus Foto 3 Augusta met broertje Leander, Foto 4 Janus Verbiesen.
Henri, de oudste zoon van Léandre en Anna Maria wordt ook steenhouwer. Hij trouwde rond 1902 met Arnoldina Luesscher (op de foto hiernaast). Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren. Arnoldina Petit - Luesscher overleed kort na de dood van haar dochtertje Leandrina. Na het overlijden van zijn vader nam hij samen met broer Guillaume (Gulioom) de steenhouwerij over. De broers kregen onenigheid. Waarover is niet duidelijk. Henri is toen met een eigen steenhouwerij gestart. Dochter Christine vertelde dat haar vader meer aandacht had voor de artistieke kant van het vak dan voor de economische kant.
De kinderen uit zijn eerste huwelijk zijn:
Henri hertrouwde op 17 augustus 1908 met Helena Moors. Helena en Henri krijgen 5 kinderen
Foto's van links naar rechts: Henri met zijn eerste vrouw Arnoldina, Henri met zijn tweede echtgenote Helena, Menukaart huwelijk Henri, Jongste dochter Christine, Steenhouwerij Henri
Charles (A.J.) was steenhouwer in Roosendaal, op het oude kerkhof van Roosendaal zijn nog veel grafstenen met zijn signatuur te vinden.
Op 21 oktober 1908 trouwde Carolus (Charles??) met Cato Ridders. Carolus en Cato krijgen 4 kinderen:
Kleinzoon Willem vertelt: "Opa sprak Frans. Er was een dienstmeisje dat ontboden werd door met een belletje te rinkelen. Het was een voorname omgeving waarin Charles en Cato woonden. De vader van Cato was een vermogend schoenmaker"
Foto 1 Portret Carolus (uitsnede uit groepsfoto) Foto 2 Cato (Antonia Maria) met Annie en Leander, Foto 3 Cato met dochtertje Anna
Maria (Anna Martina) trouwt met Johannes Verheijen. Johannes Verheijen is architect, hij is geboren in Helmond. In 1902 verhuist het gezin naar 's Gravenhage.
Kinderen:
Foto 1 Maria Petit, foto 2 Maria met jongste zus Anna, foto 3 Dochters Elisa (rechts) en Josephina (links), foto 4 Dochter Elisa (Liesje) foto 5 Maria met zus Anna, vader en broer Gustave
Antoon Petit vertelt dat tante Fien altijd erg "netjes" praatte en er mocht niet veel in huis. Tante Fien was erg proper, je mocht als kind nergens aan komen en er werd veel gesproken over het wassen van handen ....Kleinzoon Guus van Eijck (hij was toen 10 jaar jong) herinnert zich zijn oma als een kleine frêle vrouw in het zwart gekleed. Zijn opa, die aannemer was, bouwde zelf zijn huis, gelegen aan de Fabrieksstraat (Nummer 18). Kleindochter Jeanne: "Ik ben er een keer geweest in de Fabrieksstraat 18 waar mijn grootouders woonden. Opa Lambertus was toen al overleden. Ik vond het verschrikkelijk want oma Fien was geen aardig mens. Ik was toen zes jaar en ik mocht niets, alleen maar zitten en de kamer was heel erg donker. Mijn oudste zuster is vaker bij haar op bezoek geweest en die had het wel naar haar zin. Maar die scheelt tien jaar met mij. De zoons van Fien en Lambert hebben allemaal op kostschool gezeten. Ze kwamen daardoor niet zoveel thuis.
Ik weet wel dat mijn vader het vreselijk vond.Het contact met zijn moeder was niet goed, ook tegen haar eigen kinderen was zij niet zo liefdevol." Christine Petit (*1919) herinnert zich dat Lambert van Eijck regelmatig steun zocht bij haar moeder. Christine: "Het was -op verschillend gebied- een moeizame relatie." Christine vermoedt dat Fien last had van smetvrees.
Fien trouwt op 13-02-1900 met Lambert van Eijck
Fien en Lambert krijgen 5 kinderen
Van links naar rechts: Foto 1 Trouwfoto Foto2 Lambert van Eick, Fot3 Fien van Eijck-Petit, Foto 4 en 5 de kinderen van Fien en Lambert.
Franiscus Petit is bakker van beroep. Informatie over hem en zijn leven ontbreekt op dit moment.
Guillaume volgde zijn vader op in het steenhouwersvak, net zoals zijn broers Carolus en Henri dat deden. Hij trouwde met Adrianna Maria van Empel op 4 juli 1905.
Guillaume en Adrianna kregen 7 kinderen.
Familieleden die Adrianna gekend hebben vertellen dat Adrianna Petit - Van Empel — op zijn zachts gezegd — een erg zakelijke instelling had. Dat heeft op de een of andere manier tot verdeeldheid in de familie geleid. Het is opvallend dat familieleden die Adrianna gekend hebben er niet veel over kwijt willen.
Van links naar rechts: Huwelijksfoto, familiefoto, Guillaume en Adriana (2x)
Gustave (Leander Paulus ) wordt op 30 april 1905 tot priester gewijd. Ziek door tuberculose sterft Gustaaf op 30 jarige leeftijd. Priester Antoon Petit, kleinkind van Léandre, vertelt dat de vroege dood van zijn oom hem problemen gaf bij zijn priesterwijding. De RK- Kerk in die tijd wilde geen risico's lopen. Misschien wel uit het oogpunt van het gevaar van een te weinig renderende opleidingsinvestering.
Van links naar rechts: Portretje gehaald uit de familiefoto, foto ter gelegenheid van de Heilige Priesterwijding, Menu ter gelegenheid van de Heilige Priesterwijding
Philomientje Petit is slechts 4 jaar en 4 maanden oud geworden. Ik heb niet kunnen achterhalen wat de oorzaak van het overlijden was. Dankzij de familie Grielen heb ik de beschikking gekregen over een foto van Philomientje.
Leander, 26 jaar oud trouwt op 23 februari 1909 met de 31 jarige Maria Peters (kind van Adrianus Peters en Antonia van Zeelst). Veertien dagen daarvoor is Léandre Petit, zijn vader overleden.
Kinderen:
Foto 1: huwelijksfoto Foto 3 Leander Petit Foto 4 Maria Peters Foto 5 Slagerij Zomerstraat 12 Tilburg Foto 6 Bovenste rij: vlnr Leander en Antoon, rij 2 vlnr neefje(?), Nico, Jos, Frans, Jan
Louis trouwt op 07-01-1920 met Adriana Hendrica (Jeanne) van Delft. Jeanne was weduwe en had uit haar eerder huwelijk vier kinderen:
Uit het huwelijk van Louis en Jeanne Jeanne wordt 1 kind geboren: Leander Adrianus Augustinus Petit. * 14-11-1920 † 1973. Leander werd tijdens de oorlog gevangen gehouden in Buchenwald. Hij werd gepakt door de nazi's toen hij de grens bij Spanje wilde oversteken op weg naar het vrije Engeland. Leander overleefde Buchenwald.
De relatie met schoonzus Adriana. Tegenover Louis' huis runde Jeanne van Delft een sigarenzaak. Jeanne had haar man jong verloren, ze had de zorg voor 4 kinderen. Bij Jeanne kocht Louis zijn dagelijkse rookwaar en daar zo lijkt het is ook de romance begonnen. Het huwelijk tussen Louis en Jeanne is niet enthousiast ontvangen door de schoonzus Adriana Petit - van Empel echtgenote van Guillaume. Louis werkte bij zijn broer Guillaume als steenhouwer. Misschien zag Adriana er tegen op om "op te draaien" voor een hoger salaris van haar zwager nu hij een vrouw met vier kinderen moest onderhouden. Een schoondochter bevestigde dat het huwelijk van Louis met Jeanne niet goed viel bij Adriana van Empel. Adriana moet er op aangedrongen hebben dat Louis zich uitkocht uit de steenhouwerij, want naast zijn inkomen als steenhouwer had Louis natuurlijk recht op een deel van het familiekapitaal. Adriana bleef Louis en zijn vrouw onheus bejegenen. Ze vertelde rond dat Jeanne en Louis moesten trouwen (wat niet waar was). Later vertelt ze tegen de kleermaker waar Louis zijn kleding liet maken dat Louis een wanbetaler was. Logisch dat er tussen Louis enerzijds en Guillaume anderzijds geen goede band was. Achternicht Christine vertelde dat de kinderen van Jeanne als neef en nichtjes werden beschouwd. Heel veel contact was er niet, ze kan zich niet herinneren dat ze ooit bij Louis en Jeanne binnen was. Christine Petit omschrijft Louis als een wat stille man (dat was gewoon bij de Petit's). Louis zorgde op feestjes en partijen vaak voor een vrolijke noot .
Kleinzoon Just Vlak herinnert zich: "Opa Louis leerde mij al heel jong (6 jaar) het Wees Gegroet in het Frans . Hij bad ook altijd in het Frans en had een Frans missaal. In zijn jeugd heeft hij op een kostschool gezeten ergens in Wallonië. Hij sprak en schreef vloeiend Frans. Zijn lievelingsgerecht was uitgebakken kaantjes en een boterham met reuzel. Hij kreeg dat niet van zijn vrouw, dus wanneer hij bij ons op bezoek was in Tilburg of Utrecht maakte mijn moeder altijd dit soort gerechten ".
Just Vlak, schreef "Louis was een ontzettend lief mens : 'te goed voor deze wereld'."
Anna Petit trouwt op 46 jarige leeftijd met Adriaan Kuijpers.
Foto 1 Anna (links) met zus Maria, Foto 2 Anna, Foto 3Anna(links) met Léandre, Gustave en zus Maria